Hva kreves på jaktprøver?

Det er mange som leser bloggen min som ikke har fuglehund så her kommet et innlegg om jaktprøver, hva som kreves, klasser, premier etc
(fare for laaaangt innlegg 😉 )

Stående fuglehund jakter/søker etter fugl ved hjelp av vinden. Den tar stand når den lukter fugl. Skal stå i stand til fører kommer opp og på kommando reise/løpe frem og sørge for at fuglen flyr avgårde. Når fuglen flyr skal hunden forholde seg rolig (sitt) slik at fører kan skyte uten å være redd for at hunden skal være i veien/skuddlinjen.
Høres jo veldig enkelt og lett ut :D, men ……

Det er flere faktorer og uttryk som benyttes
Vind: For at hunden skal lukte fuglen må den ha vinden i nesa. Går man i motvind skal hunden jakte foran deg. Om man går på en tenkt rett linje så skal hunden søke både på høyre og venstre side fra din linje. Om man går i medvind må hunden løpe langt ut og jakte i motvind tilbake til deg. Så når man går i medvind er det utrolig viktig at man går sakte, sånn at hunden får løpt ut og jaktet mot deg.
Reviering: Dette er måten hunden søker foran deg. Om man tenker på den rette linjen så sier revieringen noe om hvordan hunden dekker terrenget. Noen dekker for smått, andre for stort
Støkk er at hunden løper opp fuglen. Det kan være at den kommer feil i vinden, ikke lukter fuglen etc.
Tomstand er at hunden tar stand og fører kommer opp og ber om reis, men det er ingen fugl der. Det kan være at det har vært fugl der nylig, at fuglen evt har løpt på bakken.

Hverken tomstand eller støkk er ønskelig, men helt naturlig at det skjer innimellom. Hunder er ikke maskiner. Hunden må også lære seg hvor nærme fuglen de kan gå. Noen fugler trykker veldig og da kan man komme tett innpå. Andre ganger er fuglen lett og flyr fort avgårde, så da må hunden være forsiktig og ta stand på langt hold. Hunden må også lære seg å lukte forskjell på om fuglen er der eller nettopp vært der. Har den nettopp vært der skal den finne ut av det og ikke enda opp med tomstand.

Jaktprøver er eneste muligheten man har for å dokumentere jakt egenskapene til hunden.
De deles i 3 klasser:
UK – Unghundklasse er opp til 2 år
AK- Åpenklasse er for hunder over 2 år.
VK – Vinnerklassen. Hunder som har fått 1.AK kan delta i VK.
UK og AK er kvalitetspartier og man konkurrerer ikke mot hverandre – noe man gjør i VK.
Man har også ulike prøve grener: Høyfjell høst og vinter, skog og lavland.

Jeg skriver om UK/AK og høyfjell:
På en jaktprøve slippes to og to hunder sammen. Men de konkurrerer ikke mot hverandre i den grad at man blir slått ut om den andre finner fugl etc. Hver hund blir bedømt inviduelt. Et parti består normalt av 14 hunder og det blir 7 slipp. UK og AK hunder går aldri mot hverandre, de går kun mot hunder i egen klasse. Det betyr at det blir en del venting/gå i bånd mens man venter på tur.

Hundene bedømmes etter følgende punkter og får tallkarakterer:
Jaktlyst: 1-6 hvor 6 er det beste. Jaktlyst beskriver hvor stor lyst hunden har til å jakte. Det betyr ikke at hunden skal løpe fort etc, men den viljen den viser til å jakte/komme seg frem i terrenget selv om det er tungt føre, lite fugl osv
Fart: 1-6 hvor 6 er det beste.
Selvstendighet: 1-6 hvor 6 er det beste. Dette sier noe om hunden er avhengig av makker eller jakter selv. Noen hunder blir veldig opptatt av makker (unghunder som vil leke eller hunder som skal kontrollere hvor makker er hen)
Søksbredde: 1-6 hvor 4 er best. Sier noe om bredde på søket. Det er ikke sånn at man ønsker at hundene skal gå altfor stort, de skal jo jakte i kontakt med fører. Så derfor er 4 best mens tabellen går til 6, slik at man får en pekepinn på om hunden går fort stort eller ei.
Reviering:  1-6 hvor 4 er best. Forteller om hvordan hunden dekker terrenget. Noen hunder dekker terrenget for nøye, mens andre dekker for lite/blir for åpen.
Samarbeid: 1-6 hvor 4 er best. Forteller om hunden samarbeider med fører.

I tillegg føres fuglesituasjoner opp. Noen hunder vil ikke reise fugl, er for upresise og det noteres også opp om makker har funnet fugl. Det betyr at din hund har hatt sjans på fugl, men at makker fant den. Vi ønsker jo å ha hunder som finner fugl først, så det å bli slått i fugl mange ganger er ikke veldig positivt. Handler om å være på rett tid til rett sted og ha marginene på sin side.

I UK bedømmes talentet og man er ikke så nøye på om hunden skulle løpe etter fugl. I AK skal man vise frem den skolerte hunden og ettergang/løpe etter fugl er ikke lov. Om man  støkker en fugl så skal hunden være rolig. Det er tre premiegrader og hunden må ha hatt fuglearbeid. Kravet til 1.AK er at hunden må ha hatt 60min slipp (det er normalt 4 slipp x 15min), bra søk hele veien og et fuglearbeid med reis og apportbevis. 2.AK og 3.AK er også gode premier hvor man eks ikke får vist reis, hunden søker ikke bra nok osv.
Det er ca 20-30% av alle som starter som får premie, så det sier seg selv at all premie er bra. Det er ingen nedtur å få en 3.AK, det beviser at man har en god jakthund.

En ganske normal 1.premie kritikk tallmessig er: 5,5,6,4,4,4
Det beste man kan få er 6,6,6,4,4,4 men ikke så ofte man ser disse (Amigo har en sånn 😀 ). Standard er 5,5,6 på de første tre tallene.
Det man ikke vil ha er høye tall på de tre siste (Amigo har dessverre noen av de også, hvor han gikk ut av hånd som det heter – dvs si at han går fort stort og uten kontakt).

Det er mange ting som skal klaffe, hunden skal ha en god dag og holde trøkk, man skal finne fugl i når man har slipp og hunden skal være rolig når det er fugl i lufta.

Sikkert noe jeg har glemt, men det får jeg kommer tilbake til.

*edit*
Amigo sin kritkk fra lørdag 17 mars:
Amigo går ut i meget stor fart, flott stil og aksjon i god kontakt. Jakter med prima intensitet, bredde og fremdrift i motvind. Finnes i stand villig på uten resultat. Senere fortsetter Amigo sitt eminente søk i sidevind. Finnes i stilfull stram stand. Reiser på ordre djervt og presist rype. Blir dessverre med for langt i denne klassen. Tall: 6,6,6,4,4,4. 

Som det står så går han bra, han får med seg mye terreng men holder fortsatt kontakten med fører. Ganske enkelt glimrende. Topp score på alt

Annen kritikk: Amigo går et stort anlagt søk i motvind. Blir noe borte pga tett biotop. Senere holder Amigo meget god kontakt med fører. Holder god fart og fin stil på tungt føre. Holder dager ut, uten å lykkes. Tall; 5,4,6,3,4,4.
Her ser en at farten fikk 4 og det er ikke så rart på tungt føre. 3 på reviering betyr at han hadde noe tett reviering.

Kritikk fra høsten:
Amigo jakter med prima intensitet. Søket blir noe åpent i forhold til dekning av terreng og kontakt med fører. Under innkalling ses Amigo jage fasan.  Tall 5,5,6,5,5,5
Her ser man at Amigo har gått fort stort

Man kan gå inn på Dogweb hos NKK (eller Breton Base via breton.no) og under jaktprøver vil alle tallene stå (ikke kritikkene, men tallene, samt merket av om hunden eller makker har stand og evt støkk – dette benyttes til å regne ut viltfinner evnen).

Jeg mener selv at Amigo er en god hund og helt klart god nok for premie, men vi har aldri lykkes helt. Vært nære på, men stang ut. I høst ble jeg veldig nervøs og vi giret hverandre opp. Så i vinter har Kenneth ført Amigo og det har fungert veldig bra. Jeg skal selvsagt starte med Amigo selv igjen, men kommer til å vente til høsten. Vi har tenkt å melde på en prøve eller to etter påsken, så får vi håpe at det klaffer da.

** edit2: står litt mer info i noen av kommentarene, så lønner seg å lese de også
Og tusen takk for gode tilbakemeldinger 🙂

This entry was posted in Hverdags, Jaktprøver. Bookmark the permalink.

7 Responses to Hva kreves på jaktprøver?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *