Apportprøver for fuglehunder

Ann Kristin lurte på hva som skjer på apportprøver og hvordan spor vi går, etter blogginnlegget mitt om apportkurs dag 3.

Så her kommer litt mer info.
Jeg og Toya har startet på apportprøver for noen år siden. Noen av reglene er litt endret, så jeg tar litt forbehold enkelte steder. Jeg og Dirk har planer om å starte i midten av juni om vi er klare.

Tidligere har jeg skrevet et innlegg om jaktprøver – det finner du her
Hele regelverket finner du hos NKK/her

Apportprøver for stående fuglehunder består av flere deler
UK: Søkapport med ett vilt og vannapport.
AK: Søkapport med to vilt, vannapport og spor. Jeg forteller om AK da det er dette jeg kjenner og trener mot.

Man starter med 10 poeng på hver øvelse og får trekk for ulike ting, som tygging, slipper viltet, dobbeltkommandering, nøling i vannet etc
1 premie er 8-10 poeng, 2 premie er 6-7 poeng og 3 premie er 4-5 poeng. Du får poeng for hver øvelse og det er den «dårligste» øvelsen som avgjør hvilken premie du får. Om du eks har 8 poeng på spor og søk og 5 poeng på vann, så får du 3 AK apport.

Søkapport:
Det legges ut to fugler (all jaktbar fugl kan benyttes som vilt) som skal være tint. Avstanden mellom fuglene er ca 15meter og avstanden fra startsted er ca 50meter. Verken hund eller fører ser eller vet hvor fuglene ligger. Man kommer til standplass og får anvist retning hvor det er «skutt» to fugler som hunden din på kommando skal finne og bringe inn. Hunden skal ved bruk av vinden (overvær) finne fuglene og apportere disse til fører.

Spor:
Det trekkes spor med vilt i medvind, ca 200meter med tre vinkler (ikke rette vinkler, formet som en S) og et vilt av samme type legges i enden.
Vi starter ca 10meter fra fallstedet som er markert med noen fjær og her starter sporet. Fører vil ikke se hunden hele tiden, så det står to observatører i terrenget. En underveis og en ved stedet hvor fuglen ligger, slik at man kan se opptaket. Dommer og observatører snakker sammen i walkitalki.
Hunden skal følge sporet, hentet viltet og komme tilbake.

Vann:
Viltet kastes fra båt og det skytes. Hunden skal sitte stille under skudd og gå i vannet og hentet viltet på kommando. Avstanden i vann er ca 50meter og det er ca 10meter fra standplass til vannkanten. Hunden skal avlevere viltet uten å slippe det på land (de fleste vil riste seg og da slipper de som regel viltet).

Det var kort oppsummert.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *